To be – or not to be – responsive to change!

“It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent, but the one most responsive to change” [Charles Darwin – “Origin of the Species”]

userexperience vs design.jpegDen, der kan tilpasse sig forandringer, er altså dén, der overlever! Sagde Charles Darwin.

Lad os starte et helt andet sted [Stay with me]. Billedet i denne artikel bliver ofte brugt (tak for lån til ukendt fotograf). Det illustrerer, hvordan intention og praksis kan løbe i hver sin retning.

Her har en bys kommunes tekniske forvaltning sandsynligt nøjsomt planlagt et grønt område med stier etc. Planen er sandsynligvis udarbejdet af arkitekter og udført af fagfolk. Som det fremgår, har byens borgere taget løsningen i brug på en anden måde end tilsigtet, og det har sandsynligvis skabt en vis grad af ærgrelse i byens tekniske forvaltning. For hvorfor bruger borgerne ikke bare den dertil anlagte sti, så græsset ikke bliver udtrådt og ødelagt? Hvad bilder de sig ind? Borgerne vil måske omvendt spørge, hvorfor stien ikke er anlagt, så det er hurtigst muligt at komme frem? De mener sandsynligvis, at genvejen giver mening og er vigtigere end en velbevaret græsplæne. Intention og praksis.

Hvem skal bestemme, hvordan man skal tilpasse sig en forandring – den, der definerer målet med forandringen? Den, der designer løsningen, der skal forandre? Eller den den, der skal navigere i forandringen og bruge løsningen?

Tilbage til Charles Darwins vise ord om, at den, der tilpasser sig forandringer, er den, der overlever. [Stay with me a little longer] For hvem er det egentligt, der skal tilpasse sig for at overleve? Er det designeren eller brugeren?

(A:) Er det fagfolkene fra teknisk forvaltning, der ud fra kommunens overordnede målsætninger om grønne områder skal forsøge at skabe en sti, som det giver mening for brugerne at anvende? (B:) Eller er det brugerne af stien, der skal tilpasse sig den sti, som fagfolk har anlagt?

Eller set ift. change mangement:

(A:) Er det virksomhedens beslutningstagere og udførende ledere, der ud fra overordnede strategiske målsætninger skal skabe rammerne for, at den enkelte ansatte selv kan navigere i og håndtere forandringer? (B:) Eller der det de ansatte, der skal tilpasse sig præcist på den fremgangsmåde, som beslutningstagerne dikterer? – nu får du noget uddannelse og kage til kickoff, så har du ingen undskyldninger for ikke at kunne tilpasse dig de nye arbejdsrutiner?

Der kan være mange veje til Rom. Og i stedet for at diktere én bestemt vej, som de ansatte skal følge, skal virksomhedens beslutningstagere give virksomhedens ansatte rum til og mulighed for selv at finde den rigtige vej ved at stille forskellige veje og hjælpemidler til rådighed. Med de udførende ledere som tour guides. For nogen ansatte er den rigtige vej at tage flyet til Rom med en mellemlanding på Island. For andre er Tysklands små og kringlede landeveje på motorcykel den rigtige vej til Rom. Nogle ansatte imødekommer bedst forandringer med fordybelse og e-learning. Andre foretrækker diskussion og rollespil. Mennesker er forskellige og der findes ikke en “one-size-fits-all”, når det kommer til succesfuld implementering af forandringer. Brug af personaer en god måde, til at planlægge en forandringsproces, der tager højde for forskellige præferencer.

Det er den, der tilpasser sig forandringer, der overlever! Sagde Charles Darwin. Det gælder både beslutningstagerne og de ansatte – i et gensidigt samspil. Det er beslutningstagerne og de udførende lederes ansvar at stille de nødvendige rammer til rådighed, så den enkelte medarbejder kan bevare motivationen og opbygge og vedligeholde sine faglige kompetencer. Det er medarbejderens ansvar at stille sig åben overfor forandringer. De fleste jobs kræver, at man er forandringsparat og har mod på kontinuerlig kompetenceudvikling. Kun omstillingsparathed fra begge parter sikrer, at gevinsterne af digitale investeringer kan realiseres.

Reklamer
Lagt i Change Management, Digital Transformation

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Arkiver
Kategorier
Follow digitalchange on WordPress.com
%d bloggers like this: